Revista Antreprenoriat Transilvan

În AIESEC înveţi cum să devii un antreprenor de succes

Lector univ. dr. Liviu Ciucan-Rusu, Diana Andrada Zaharia, Bianca Ramona Zaharia

Despre AIESEC Targu Mureş şi proiectele organizate

În anul 1999, la iniţiativa unui grup de studenţi din cadrul Universităţii Petru Maior a fost fondat comitetul local AIESEC Târgu Mureş. An de an, organizaţia a crescut, înregistrând tot mai multe rezultate. La ora actuală AIESEC Târgu Mureş numără aproximativ 60 de membri organizaţi în 7 departamente: Marketing, Resurse Umane, Vânzări, Financiar, Proiecte şi încă 2 departamente care se ocupă cu programul nostru de bază: Exchange.

Dacã aş descrie AIESEC Târgu Mureş în douã cuvinte, acestea ar fi Exchange şi Leadership.

Experienţa AIESEC care o pot dobândi voluntarii este una complexă şi structurată şi constă în parcurgerea mai multor etape: Introducere în AIESEC, asumare de responsabilităţi, un rol de lider şi/sau Exchange.După ce toate aceste etape au fost parcurse, ultima etapă constă în aplicarea acestora în cadrul firmelor unde tinerii lucrează şi în cadrul propriilor firme.

În cadrul organizaţiei tinerii au posibilitatea de a experimenta un rol de lider, un antreprenor social. Ei au ocazia de a-şi îmbunătăţi abilităţile de conducere şi organizare, toate într-un mediu atractiv şi o atmosferă deschisă.

Astfel cei care au curajul să ia această iniţiativă pot să coordoneze echipele implicate în diverse proiecte, pot conduce un intreg departament sau pot chiar ajunge să conducă întreaga organizaţie.

Prin programul Exchange AIESEC facilitează stagii internaţionale de practică pentru tineri studenţi sau absolvenţi. Aceste stagii sunt plătite şi se pot realiza fie la companii, organizaţii guvernamentale sau nonguvernamentale, în 4 domenii: Management, Educaţional, Tehnic şi Social, pe o perioadă de timp între 6 săptămâni şi 18 luni.

Prin programul Exchange companiile şi ONG-urile târgumureşene au parte de multe beneficii pentru că stagiarul internaţional care lucrează la companie aduce un plus de calitate, inovaţie şi un mediu de lucru multicultural divers, toate la o investiţie minimă.

AIESEC în cifre:

Dacă ar fi să vorbim de AIESEC în numere: AIESEC este o organizaţie cu 62 de ani vechime, prezentă în 109 ţări, peste 800 de universităţi, are 27.000 de membrii, 350 de conferinţe desfăşurate anual şi 8000 de stagii de practică internaţionale oferite în fiecare an.

Dezvoltarea abilităţilor de leadership fiind obiectivul principal al organizaţiei, AIESEC oferă aproximativ 5000 de poziţii de leadership anual. Un alt număr important este cel de 800000 de alumni, persoane care au încheiat experienţa AIESEC, antreprenori care continuă să susţină organizaţia fie cu sprijin material, cursuri, instruire, stagii de practică la firmele lor.

În cei 10 ani de existenţă, organizaţia AIESEC Târgu Mureş a crescut mult, prin intermediul proiectelor, programelor derulate şi a membrilor săi, rezultatele obţinute fiind recunoscute la nivel naţional prin obţinerea următoarelor premii:

  • 2006 - Cel mai progresiv locale din AIESEC România
  • 2008 - Premiul special pentru performanţă atinsă în vânzări
    Premiul de Excelenţă
    Premiul pentru cea mai bnă echipă de lideri
  • 2009 - Premiul de excelenşă în cooperare cu AIESEC Sibiu şi AIESEC Cluj-Napoca
  • 2010 - Premiul prentru cooperări internaţionaleâ

Antreprenoriat social şi managementul proiectelor în AIESEC 

Activitatile din antreprenoriatul social pot fi desfăşurate atât de ONG-uri, cât şi de cooperative (mesteşugăreşti, agricole, de consum, bănci cooperatiste, unităţile protejate autorizate).

Oliver Olson, Country Manager la organizatia CEU Business School Romania, spune pentru startups.ro ca un antreprenor social nu caută recompense financiare ca un rezultat final, ci mai degraba o recompensă altruistă. El mai spune că astfel de antreprenori se găsesc, de obicei, în zonele unde sunt organizaţii guvernamentale (UNESCO, UNICEF etc) şi non-guvernamentale (Crucea Rosie, Habitat pentru Umanitate). 

Antreprenoriat în AIESEC

Succesul AIESEC se datorează în mare parte şi în numărul mare de oportunităţi diverse pe care le oferă tinerilor şi impactul pe care aceştia îl pot produce în mediul în care acţionează în calitate de tineri antreprenori. Astfel anual tinerii sunt familiarizaţi cu managementul proiectelor: redactează un proiect, îi dau viaţă, îl lansează, îl evaluază şi îi asigură eventuale perspective de continuare şi de dezvoltare pentru ca mai apoi, să fie capabili să-şi deschidă şi să-şi administreze cu succes afacerea proprie.

Am tot menţionat despre organizarea de proiecte fiindcă în AIESEC managementul proiectelor este o funcţie importantă. În anul 2009 AIESEC Târgu Mureş a organizat proiecte în domenii diverse dând şansa responsabililor de proiecte să experimenteze postura de manager al unei echipe şi chiar de antreprenor.

Ca să vă faceti o idee mai clară despre actiunile întreprinse de acest ONG am surprins în descrierea de mai jos cele mai importante aspecte ale proiectelor pe care tineri cu vârste cuprinse între doar 19 şi 23 de ani le-au realizat.

Campania de Recrutare primăvară (Martie 2009)

Recrutarea- activitatea prin care noi voluntari se alătură organizaţiei.Prin acest proiect organizaţia pe de o parte creşte iar studentii au sansa să îşi descopere şi dezvolte potenţialul.

Campania de recrutare şi-a propus atragerea studentilor interesaţi de propria dezvoltare şi de a avea un impact pozitiv în societate, din orice an de studiu pentru a se înscrie în organizaţie şi pentru a aplica pentru programul Exchange sau stagii de practică internaţională. 

Target - studenti şi masteranzi de la universităţiile: Petru Maior, Sapientia, Spiru Haret

Obiective propuse: 30 de aplicanţi

Obiective realizate: 40 de aplicanţi

Regional Training Seminar (2-5 Aprilie 2009)

Este o conferinţă organizată cu scopul ca membrii recrutaţi în campania PR de recrutare din primăvară să cunoască voluntari din Sibiu şi Cluj, să acumuleze mai multe cunoştinţe despre AIESEC şi despre ariile funcţionale şi să se distreze în acelaşi timp.

Peste 100 de studenti din 3 mari centre universitare au avut parte de traininguri pe teme: Despre AIESEC, Brand Personal, Ariile Functionale.

Locatie: Conferinta a avut loc intre 2-5 Aprilie 2009 la Sovata.

World Citizenship (Aprilie-Mai 2009)

Proiectul World Citizenship a avut ca si obiectiv dezvoltarea unui număr de 30 de elevi din mai multe licee din Târgu Mureş, prin oferirea de traininguri pe: 

  • antreprenoriat
  • cunostinţe privind realitatea globală actuală
  • îmbunătăţirea abilităţilor personale şi profesionale

Trainingurile au fost livrate de către  stagiari AIESEC, studenţi străini cu experienţă în traininguri şi/sau predare, membrii echipei de traineri AIESEC Târgu Mureş, reprezentanţi ai ONG-urilor şi companiilor târgumureşene.

Dezvoltare durabilă pentru comunitate. Noi ne implicăm... Tu?

(29 iulie-20 septembrie 2009)

Proiectul „Dezvoltare Durabilă pentru Comunitate. Noi ne implicăm.Tu?!” aflat la cea de-a doua ediţie este unul dintre cele mai importante proiecte pe care AIESEC le desfăşoară.

Una dintre principalele caracteristici ale acestui proiect este accentul pus pe latura culturală, multiculturalism.

Acesta iniţiativă s-a finalizat prin implicarea a 15 tineri din străinătate în activităţile ONG-urilor târgumureşene, care prin pregătirea lor au contribuit la dezvoltarea organizaţiilor şi, implicit a comunităţii. Cei 15 stagiarii implicaţi în proiect au fost selecţionaţi în funcţie de cerinţele şi nevoile fiecăruia dintre cele 10-ONGuri.

ONG-urile implicate în acest proiect au fost: Fundaţia Alpha Transilvană, Asociaţia „Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret”, Asociaţia „Hifa”, Asociaţia „Sf. Elisabeta”, Asociaţia „Divers”, Asociaţia „Provivere”, Asociaţia „Benone”, Fundaţia „Kiwi Casa Bucuriei”, Institutul Est-European pentru Sănătate a Reproducerii şi Asociaţia „Femeia Mileniului III”.

Shape your future ( 21 septembrie  13 noiembrie 2009)

Proiectul „Shape your future” a implicat 40 de elevi din 6 licee târgumureşene, care au trecut printr-o serie de module de pregătire de-a lungul a 6 weekenduri. Trainingurile au fost organizate în special pentru elevii de clasele a-12-a.

         Fiind o iniţiativă ce susţine un mediu multicultural, elevii s-au putut bucura în cadrul pregătirilor de susţinere din partea a 2 stagiari internaţionali, fiecare având un alt domeniu de pregătire pentru a acoperi cât mai multe din nevoile de cunoaştere ale elevilor.

Exemple de tineri care au făcut primul pas spre antreprenoriat în AIESEC

Sunt mulţi tineri voluntari din AIESEC care au avut curajul să îşi deschidă propria afacere.Dintre aceştia am ales să îi prezint pe doi dintre ei,  Marius Pop şi Silvia Ciubotaru.

Marius Pop

În AIESEC am prins gustul pentru business development, mai exact dezvoltarea unei organizaţii cu toate procesele ei. Am avut la dispoziţie un an şi jumătate de „joacă”, cu nenumărate experimente prin care mi-am rafinat flerul comercial şi antreprenorial. De asemenea am văzut şi ce înseamnă management strategic si operational al unei organizatii de 30 de oameni şi managementul echipei de conducere, conducând o echipă formată din 5 vicepreşedinţi.

Actualmente Marius vrea să creeze prima companie de marketing direct, bazat pe rezultate.

Silvia Ciubotaru

AIESEC mi-a dat încrederea şi punctul de pornire pentru a face o schimbare, pentru mine ca şi persoană, cât si pentru ce mă înconjoară.  

Dorinţa de schimbare spre ceva mai bun şi mai performant a fost principalul motiv pentru care am ales să mă specializez în domeniul consultanţei pentru întreprinderile româneşti.

Perioada petrecută în AIESEC ca şi voluntar, mi-a oferit ocazia “să gust” din tot ce înseamnă lucru în echipă, asumarea responsabilităţii pentru proiecte şi obiective, împărtăşirea unei viziuni şi, nu în ultimul rând, multă dedicaţie şi implicare pentru lucrurile realizate.

Cu timpul, am realizat că toate acestea au fost doar un start pentru a-mi stabili propriile obiective profesionale, adică de a începe şi dezvolta propria afacere în domeniul consultanţei în managementul resurselor umane.