Revista Antreprenoriat Transilvan

Cazul MATEROM, exemplu de performanţă în business.

Lector univ. dr. Liviu Ciucan-Rusu

De ce Materom ? Pentru că, aşa cum afirmam şi în editorial, vom vorbi în primul rând cu şi despre cei care şi-au deschis uşa atunci când am bătut, cei cu care am progresat împreună, iar Materom este un bun exemplu pentru mediul de afaceri mureşean. Dar cel mai bine realitatea “relaţiilor de calitate şi a afacerilor de succes” se evidenţiază din interviul pe care ni l-a acordat cu multă amabilitate (ca de obicei) Ioan Matei Baciu, fondator şi director general.

Cum a apărut antreprenorul Matei Baciu?

Antreprenorul Matei Baciu provine dintr-o familie numeroasă, având încă 9 fraţi, fapt care îi va constitui un avantaj în deschiderea afacerii lui. Încă din adolescenţă exista o intensă preocupare spre business. După absolvirea stagiului militar, are primul loc de muncă pentru doar 3 săptămâni într-o întreprindere aparţinând statului. Climatul economic din România deja permitea deschiderea spre a construi propria afacere. În scurt timp, dezvolta un mic business în domeniul de activitate transport marfă. În paralel cu dezvoltarea afacerii, continuă studiile liceale şi universitare, absolvind facultatea de ştiinţe economice. Căutând permanent un domeniu de activitate mai prosper, se orientează spre comerţul cu piese auto, descoperind că acest domeniu este într-o continuă creştere şi dezvoltare la nivel mondial.

Care au fost pietrele de hotar strategice în afacerea Materom?

În anul 1998 se deschid porţile unui mic depozit de piese din dezmembrări. Această cale lansează afacerea cu piese noi care se dovedeşte de mare succes în viitor. La numai 2 ani după aceasta este deschis un magazin de piese noi de capacitate mică, adresându-se pieţei târgumureşene. Afacerea de piese noi cât şi cea din dezmembrări se dezvoltă mult pe piaţa mureşeană, având loc primele importuri în 2002 pentru dezmembrări şi în 2003 pentru piese noi. În anul 2003 are loc deschiderea depozitului propriu de piese auto din dezmembrări. În anul 2007 se inaugurează Centrul Logistic pentru activitatea de piese noi care contribuie mult la dezvoltarea extraordinară a acestei afaceri. În anul 2008 Materom ocupă locul 3 la nivel naţional pe codul CAEN 5030 (comert cu piese si accesorii pentru atovehicule ), distincţie acordată de Consiliul national al intreprinderilor private mici si mijlocii din Romania(raportat la profitul brut). În plină criza economică reuşeşte deschiderea 3 mari depozite regionale in Iasi, Timisoara si Bucuresti, care conferă o stabilitate comercială.

Care au fost momentele cele mai dificile în evoluţia afacerii?

În primii 3 ani de activitate lipsa experienţei, a suportului financiar, a logisticii, furnizorii şi lipsa unui sistem informatic - au atras numeroase greutăţi manageriale. O altă parte dificilă a fost în perioada primelor importuri când nu aveau dreptul la circulaţia liberă în Europa, iar importurile se făceau cu mare dificultate din cauza legislaţiei neadaptate la economia de piaţă şi a sistemelor vamale dificile. Un ultim moment dificil la adus criza financiară a anului 2008 când clienţii au înregistrat întârzieri mari la plata facturilor scadente.

Cum se combină viaţa de om de afaceri cu cea de familist?

Din punctul meu de vedere este o combinaţie perfectă. Acesta a fost visul meu din totdeauna. Eforturile făcute în convingerea că este necesar ca şi soţia mea să se implice în activitatea acestei companii nu a fost uşoară, şi această s-a datorat mentalităţii care a influenţat societatea modernă ca familia să-şi găsească împlinirea profesională în locuri total diferite pentru a evita conflictele. Convingerea mea este că cel mai înalt succes şi împlinire sufletească o poţi avea atunci când lucrezi împreună cu toţi membrii familiei, dar aceasta presupune multă dedicare şi seriozitate.

Ce se schimbă la transformarea unei firme mici într-una de dimensiuni mai mari ?

O societate de dimensiuni mici uneori poate fi condusă după un sistem de management empiric, pe când o organizatie de dimensiuni mari poate fi condusa numai atunci când aplică şi dezvoltă sisteme ştiinţifice de management. O altă diferenţă este ca sistemele informatice trebuie dezvoltate foarte mult pentru a controla şi dezvoltă în siguranţă întreaga activitate. Structura organizaţiei trebuie să fie foarte amplă cu o distribuire foarte riguroasă a responsabilităţilor pe fiecare manager

Elemente de care eşti mândru şi regrete.

Un prim element de care sunt mândru este că am reuşit să includ în echipa Materom pe cei mai apropiaţi membri ai familiei mele precum: soţia, fraţi, surori, cumnaţi, etc. Al doilea element este că Materom dispune azi de o echipă formată din cei mai buni specialişti de pe piaţă. Materom are în dotare cele mai înalte sisteme informatice, sistemele de management atingând un nivel foarte înalt de performanţă profesională. Poziţia noastră pe piaţă este una de invidiat chiar şi de concurenţa noastră. Regret faptul că, din lipsa de informaţii şi experienţă, uneori am creat mici conflicte între mine şi personalul angajat sau între noi şi clienţi.