Revista Antreprenoriat Transilvan

Antreprenoriat virtual la domiciliu

Conf. univ. dr. ing. Avram TRIPON

Criza  financiara ne afecteaza pe toti intr-o mai mica sau mai mare masura. Multa lume isi pierde chiar locul de munca. Ce poti sa faci cand nimic nu mai merge?... Ce si cum sa incepi?... Cu ce bani?... Sunt intrebari pe care fiecare om le are in minte, mai ales daca si-a pierdut locul de munca sau daca e pe punctul de a-l pierde. Inainte de a afla cum sa demarezi si sa desfasori antreprenoriat virtual la domiciliu, care sunt conditiile necesare derularii optime a acesteia, de cat spatiu ai nevoie si cu ce echipamente sau materii prime sa lucrezi, care sunt furnizorii de materie prima, care sunt posibilitatile de valorificare a produselor sau a serviciilor tale e bine să conştientizezi şi personalizezi răspunsurile posibile la întrebările următoare. 

Cine sunt cei care dau randament atunci cand lucreaza de acasa?

De obicei, oamenii care incep sa lucreze pentru ei sunt si cei care se pot motiva singuri si carora le place sa lucreze cu computerul. Acestor oameni le va face placere sa lucreze si 15 ore intr-o singura zi doar pentru ca pot face acest lucru! Acestia sunt insa oameni bine organizati care se pricep sa isi imparta timpul si sa isi planifice intreaga zi. Astfel, ei reusesc sa fie eficienti chiar daca lucreaza de acasa. In general, sunt oameni creativi carora le face placere sa lucreze singuri si sa asculte muzica in acelasi timp.

Ce fel de persoane nu sunt potrivite pentru munca de acasa?

 Cei carora le place sa fie in subordinea altora nu vor agrea acest mod de lucru. Oamenii pe care ii incanta compania altora si care simt nevoia sa interactioneze mai tot timpul nu se vor bucura de un astfel de program. Le va fi greu sa lucreze singuri de acasa si celor care au nevoie sa primeasca incurajari sau felicitari din partea sefilor. 

Eşti omul potrivit pentru o muncă antreprenorială la domiciliu?

Mai intai, trebuie sa fii sigur ca ai inteles ce inseamna sa lucrezi virtual. In primul rand, lucrezi departe de ceilalti. Chiar daca iei uneori legatura cu ei prin telefon, e-mail sau Skype, in mediul tau de lucru nu mai este nimeni altcineva. In cele mai multe cazuri, programul este flexibil si iei singur deciziile. 

Care sunt avantajele muncii de acasa?

Scapi de drumul din fiecare zi pana la serviciu. Esti inconjurat de un mediu familiar si placut. Iti fixezi singur orele in care sa lucrezi si iti poti face timp ca sa pleci oricand la medic sau sa iti faci cumparaturile. Castigi astfel tot acel timp pe care la serviciu il pierzi uneori in mod inutil prin mici conversatii, telefoane sau intreruperi care nu sunt necesare. In general, toti angajatii pierd cel putin doua ore pe zi astfel. 

Care sunt dezavantajele lucrului la domiciliu?

Iti pierzi concentrarea mult mai repede si poti chiar sa simti lipsa unor colegi de birou. In plus, risti sa iti iei pauze de masa mult prea dese acum cand dispui de un program pe care ti-l faci cum doresti tu. E mult mai usor sa fii intrerupt de ceilalti membri ai familiei, de telefoane, de alte activitati care se pot ivi atunci cand lucrezi de acasa. 

Cele mai bune activităţi antreprenoriale la domiciliu. 

In general, activităţi antreprenoriale care implica in mare parte creativitate sunt cele care pot fi desfasurate de acasa - atat cele care implica scrisul, cat si cele care implica predarea, dezvoltarea de softuri, designul, crearea propriu-zisa a unor produse de dimensiuni mici etc. 

Daca iti doresti sa lucrezi de acasa si crezi ca un astfel de mod de a munci ti se potriveste, atunci schimba-ti biroul cu cel de acasa si incepe sa lucrezi pentru tine ca antreprenor.